Höstens mode inspirerat av Top Gun

Modet går upp och ner, och fram och tillbaka, men vissa trender stannar kvar i flera år. Det ser vi nu när 1980-talets mode har kommit tillbaka och stannat kvar i flera år.

Ta fram axelvaddarna från 80-talet

Höstens mode visar på fortsatta axelvaddar, och som i stort har inspirerats av nyfilmade klassikern “Top Gun” (igen med Tom Cruise). Det tror vi i alla fall efter att ha sett bomberjackor och flygarjackor på höstens modescen. Det är stora bylsiga korta flygarjackor i skinn, eller i traditionellt material med breda slag men nertill ser vi skira kjolar, transparanta kjolar i längre modeller. Antingen ska kjolarna går ner till precis under knät eller maxistorlekar. Det sägs ju att kjollängden avspeglar konjunkturen, ju lägre konjunktur, desto lägre ner slutar kjolarna och tvärtom. Så nu när vi ser att de korta kjolarna och klänningarna inte gör entré i höstens mode kanske vi säger hej då till minikjolar och korta klänningar?

Se ut som om du kommer från gymmet

En annan bestående trend är sportiga kläder (fortfarande). Vi kommer förmodligen att se människor som ser ut att vara på väg till gymmet, men som är beredda för en utekväll eller till jobbet. Många tycker nog att det sportiga modet är bra att ha. Det kluriga är att också se sportig ut under kläderna, alltså ha de där musklerna som hör till en sportande människa, men avslappnat är ordet när det kommer till den sportiga klädseln som vi ser hänger kvar.

Paljetter? Ja tack!

Något som vi verkligen välkomnar är de festliga detaljerna med klänningar med paljetter, korsetter som vi bär till jeansen eller till khakifärgade bomullsbyxor, som fortfarande är breda och långa. Riktigt trendigt är det att bära korsett med breda byxor och ovanpå det en stor och bylsig jacka med breda axelvaddar. En annan trend som fortsätter är cut-out trenden med bara detaljer och avklätt. Särskilt festkläderna har mycket bar hud. Och svart är fortfarande höstens färg. Om modet rår på våra arbetskläder låter vi vara osagt, men hoppas kan man ju alltid, eller hur?